Kunder og samarbejdspartner spørger mig ofte, ”hvad er det for nogle udfordringer, du møder i de organisationer, du arbejder med”?​

Svaret må helt klart være ”Kommunikation”.

Kommunikation er en del af næsten alt, hvad vi gør. Både på vores smartphone, e-mails, face to face og i gruppesamtaler.


For det meste går det vel ok med vores kommunikation, siger ledere og medarbejdere”, ”jeg får delt mine perspektiver og synspunkter”.

Jeg spørger så, hvad er det, der går mindre godt? ”Det er nok, når den jeg er i dialog med, ikke forstår det jeg siger, altså den mening og intention der lå i min kommunikation,” ”eller når der opstår misforståelser”.


Det er vi nok flere, der kan nikke genkendende til.

Hvis jeg siger 6 og 9 tallet, og husk at blive i dine egne sko, kommer der hurtigt billeder op i vores tanker, om et kursus vi har deltaget på om kommunikation, samt en bog vi har læst om de principper.


Billede

Når vi så står i dialogen igen, og der kan være uenigheder eller misforståelser, så ligger de gode kommunikative principper langt væk.


Billede

Nu vil jeg komme med lidt inspiration, som jeg implicit har brugt i flere år, og som jeg vil bruge, når jeg laver processer med jer mine nuværende kunder og samarbejdspartner.

Og til jer der er tilhænger af den systemiske tilgang - glæd dig.


En lille klods med stor virkning


Hvordan vil du samle en lille klods op?

Jeg tror næppe, der er nogen, der ville forsøge at samle en klods op fra et bord ved hjælpe af én finger.

Billede

Hvor vil jeg hen med det?

Vi kan ikke samle en klods op med én finger, men vi skal bruge to, der samtidig tager fat om to af klodsens sider.

Vi kan heller ikke håndtere vores konflikter, løse kreative opgaver, være innovative når vi er ensidige.

I alle aspekter af vores liv både det private og arbejdsmæssige, har vi behov for at kunne perspektivere. På arbejdet, i familielivet, i bestyrelsesarbejdet og i relationerne kører ting tit af sporet fordi vi glemmer at perspektivere.


Billede

Hvad mener jeg, når jeg skriver perspektivere?

  • Man vælger noget der har fælles træk. Derefter forholder man sig til hvad der er ens og forskelligt.
  • Man kigger på emnet fra andre vinkler eller perspektiver/synspunkter.


Vi glemmer måske at ethvert problem, opgave, konflikt har flere sider. Vi glemmer at vores kollega, partner eller vens syn på sagen kan være lige så væsentligt som vores eget.

Her bliver en fysisk klods et godt konkret redskab, som signalerer at der er flere sider af samme sag. Hvis den står fysisk på dit skrivebord, vil den dagligt minde dig om, det du godt ved, at løsningen på mange problemer og vejen til nye ideer er ved at vende klodsen og ser sagen fra en anden vinkel.

Jeg har ladet mig inspirere på filosofiklods.dk.


Jeg er også ved at sætte en gummifirkant i produktion, der skal bruges som et praktisk element i mine processer om kommunikation. Så glæd dig til jeg kommer forbi næste gang.


Billede
ring hvis du vil vide mere
Billede

Er du gået glip af de tidligere nyhedsmail, eller er du interesseret i, hvad jeg ellers har skrevet.

Besøg min side

Lad os mødes på