Resim

Sanat Psikoterapileri derneği

E-Bülten 19 

Resim

S.Seda Güney ve Duygu S. Tomru​ 

Editör'den

19. E-Bültenimizi yayınlamanın sevinciyle “Merhaba”,

Havaya, suya ve toprağa düşen cemrelerin ardından yaklaşan baharı heyecan ve özlemle beklediğimiz günlerdeyiz. Her yıl olduğu gibi yine baharla beraber Creative Arts Therapies Week (catweek) adıyla dünyanın pek çok ülkesinde kutlanan özel hafta da geliyor.

Daha Fazlası 

Resim

Funda Sancar Yılmaz 

“SPD Sohbetleri''

Sanat psikoterapisinin yanı sıra uzmanların ve sanatçıların odağında olan yaratıcı süreci kendilerinden dinlemek bizlere bu sürecin özgül ve ortak yanlarını anlamamız için ilham veriyor. Bu yüzden, yaratıcılığı evlerimize taşıdığımız pandemi döneminde, SPD Sohbetleri başlığıyla uzman ve sanatçılardan kendi yaratıcı süreçlerini dinlemek istedik. Instagram hesabımız @sanatpsikoterapileri üzerinden yaptığımız canlı yayın sohbetlerimizle, sizlerin mekanına konuk olmaya ve bu sohbetleri ulaşılabilir kılmaya niyet ettik. Bu zorlu süreçte değerli uzmanlar ve sanatçılar; kendi deneyimlerini ve yaratıcı süreçlerini anlatarak bizlere destek oldular.


Daha Fazlası 

Resim

Duygu Seda Tomru

''Salgını Bir De Hemşire Gözüyle Görmek, Onların Sesinden Dinlemek''

Ülkemizde Covid 19 salgınının birinci yılı dolmak üzereyken özellikle covid 19 yoğun bakım servislerinde görev alan sağlık çalışanlarını, onların bu süreçteki emeklerini, özverilerini göz ardı edemezdik. Tüm sağlık çalışanlarına teşekkür niteliği taşırcasına ve onların seslerini duyurmalarına aracı olurcasına bir röportaj serisi yapmaya karar verdik.

Daha Fazlası ​

Picture

Duygu Seda Tomru

Terapötik Öyküler ve Masallar

“Benim gözümde Historias gue son medicina, yani öyküler ilaçtır.                                                                              ‘…Ne zaman bir öykü anlatılsa gece olur. Nerede oturulursa oturulsun, zaman ve mevsim ne olursa olsun, masal anlatmak saçaklardan sessizce yıldızlı bir gökyüzünün ve beyaz bir ayın çıkıp süzülmesine ve dinleyenlerin kafalarının üstünde asılı durmasına neden olur. Kimi zaman, masalın sonuna doğru oda şafakla dolar, kimi zaman arkada bir yıldız parçası kalır, kimi zamanda fırtınalı gökyüzünden bir paçavra parçası. Ve arkada kalan her ne olursa olsun, bu şey çalışmak için, ruh yapımında kullanmak için bir armağandır…’ “


Daha Fazlası

Resim

Elyan Aysoy

Gestalt Terapisinde Dışavurumcu Terapiler 

Geştalt bakış açısı , içinde “whole”(bütün) kelimesinin de bulunduğu Holistik/Bütünsel bir yaklaşımdır. Gestalt’e göre Sağlık; Zihin ,Beden ve Ruh'un bir bütün olarak, uyum içinde çalışmasıdır. Hayata da bütün halinde ve anne rahminde “Bir” hücre olarak başladık.

​​
Daha Fazlası

Resim

Funda Sancar Yılmaz 

Zorlu Bir Süreçten Geçerken İhtiyaçlarımız ve Kaynaklarımız 

‘Bu Covid-19 salgını, insanlık olarak başımıza gelen ve dünyaca paylaştığımız zorlu bir süreç. Tabii ki bu dönemi deneyimleyişimiz her birimiz için ayrı özellikler barındırabiliyor, fakat ortak bir durumu ve dolayısıyla bazı benzer hisleri de insan olarak paylaşıyoruz. Hissettiklerimiz ve tepkilerimiz ne olursa olsun, bu tepkiler anormal bir duruma verilen normal tepkilerdir. Pandemi dönemi, tekinsiz ve belirsiz yapısı nedeniyle bizi tedirgin eden ve bize sıkıntı veren bir süreç oldu.


Daha Fazlası

Resim

Ezgi İçöz

Doğa, Sanat, Paylaşım Doğa Temelli Dışavurum Terapisi

‘Bu dünyada ara sıra, sonsuza kadar yaşayacağına inanır insan. Gün doğumunda ayağa kalkıp, dışarı çıkıp, yüzünü yukarı çevirip gökyüzünün yavaş yavaş maviye dönüşünü izlerken, güneşin binlerce ve binlerce yıldır aynı görkemli şekilde yükseldiğini düşündüğü zamanlarda hisseder bunu insan. Bazen de, güneş batarken, ormanda bir ağacın altında yalnız başına durup, dalların arasından akıp gelen gizemli sessizliği belli belirsiz duymaya çalışırken hisseder. Ve yine bazen, koyu mavi gecenin sonsuz derinliğinde, milyonlarca yıldızı parladıkları yerde izlerken öyle gelir insana; bazen uzaktan gelen bir müzik sesi, bazen de birisinin gözündeki anlam o hissi verir.’ Frances Hodgson Burnett, Gizli Bahçe 


Daha Fazlası

Resim

Cemile Toska

Üyeler Buluşması 

Pandemi döneminde çevrimiçine taşıdığımız üyeler buluşması etkinliğimiz üyelerimizin de yoğun ilgisiyle her ay düzenli olarak gerçekleşmeye devam ediyor. Dernek faaliyetlerinden haberdar olduğumuz, mesleki fikir alışverişinde bulunduğumuz, birbirimizle iletişim kurma fırsatı yakaladığımız etkinliklerde üyelerimizin de önerilerini dikkate alarak buluşma içeriklerini oluşturmaya özen gösteriyoruz. Bu etkinlikler kimi zaman bizi  içsel bir  keşif yolculuğuna götürürken kimi zaman günlük rutinlerimiz dışındaki bir algı kapısını aralayabiliyor. Bir sanat terapisti üyemizin meslek alanındaki yaklaşımlarını veya farklı alandan bir uzmanın yöntem ve deneyimlerini kapsayabiliyor. Bu çerçevede düzenlenen çevrimiçi buluşmalar ile 2021 yılında da üyelerimizle birlikte olmaya, aramızda köprüler kurmaya devam ediyoruz. 


Daha Fazlası

Resim

S. Seda Güney

Duygu Seda Tomru

Editörler'den Kitap Önerisi 

‘19. sayımızdaki makaleler içerisinde sözü edilen ve alıntılar yapılan iki kitabı sizlere öneririz.

İlki Ezgi İçöz Özgür’ün Doğa Temelli Dışavurumcu Sanat Terapisi’ni anlattığı makalesinde yer verdiği “Doğadaki Son Çocuk - Çocuklarımızdaki Doğa Yoksunluğu ve Doğanın Sağaltıcı Gücü” başlıklı kitap. TÜBİTAK Popüler Bilim Kitapları’nın yayınladığı gazeteci, yazar Richard Louv’un yazdığı kitap Türkçe’ye Ceyhan Temürcü tarafından çevrilmiş. 


Daha Fazlası

Ana sayfa

E-Bültenlerimiz Ve Her Türlü Sorunuz İçin :

Sizlerin görüşlerinizi önemsiyoruz. Her türlü öneri, şikayet ve görüşleriniz için derneğimizin [email protected] adresine mail atmanız yeterlidir. 

Editör:   Sevin Seda Güney, Duygu Seda Tomru 

Bülten Tasarım ve Düzenleme: Duygu Seda Tomru, Özgür Atlas


Bir sonraki e-bültene katkıda bulunmak ister misiniz? 

Lütfen, bizimle iletişime geçin.

Sosyal MEDYAmızdan TAKİP İÇİN